Home » Blog » Burnout terugval voorkomen » De Essentie van Vitaliteit: Het Verbindende Krachtveld van Lichaam, Hoofd, Hart en Ziel
Essentie van Vitaliteit

De Essentie van Vitaliteit: Het Verbindende Krachtveld van Lichaam, Hoofd, Hart en Ziel

door | 3 jul, 2023 | Balans Werk-Privé, Burnout herstel, Burnout terugval voorkomen

Heb je met stress te maken, dan hoor je ook ineens een woord als vitaliteit. Ergens weten we allemaal wat het ongeveer betekent en tegelijkertijd kan niemand het precies uitleggen. Mede door de Podcast #29 die antwoord geeft op de vraag “Wat is Vitaliteit?” ben ik eens dieper gedoken in het antwoord op deze vraag.

In onze drukke en veeleisende wereld is het behouden van een optimale vitaliteit, oftewel levenskracht, een voortdurende uitdaging geworden. Maar wat is vitaliteit eigenlijk?

Vitaliteit is zoveel meer dan alleen maar gezond zijn of voldoende energie hebben om de dag door te komen. Het is een holistisch concept dat de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van een individu omvat en ernaar streeft om een bevredigend en betekenisvol leven te leiden.

Sonja werd geconfronteerd met een periode van intense stress op haar werk. Deadlines stapelden zich op, er waren eindeloze vergaderingen en haar taken leken zich als een eindeloze berg op te stapelen. Dit naast de zorg voor haar kinderen (4 en 6 jaar) en dat haar moeder vanwege ziekte even niet kon oppassen, werd echt teveel hooi op haar vork. Ze voelde zich uitgeput en leeg, en haar vitaliteit begon langzaam maar zeker te vervagen.

Ze wist dat ze snel iets moest doen om haar energie weer in balans te krijgen. Haar normale routine van ademhaling, aarden, mediteren en wandelen in de natuur naast regelmatig sporten leek niet voldoende. Op zoek naar antwoorden ontdekte ze dat vitaliteit veel meer omvatte dan alleen lichamelijk energie opbouwen en waarom ze nu terugviel in haar oude overtuiging van ‘schouders eronder en doorgaan’.

Wat is Vitaliteit

Om de ware essentie van vitaliteit te begrijpen, mogen we kijken naar de balans tussen de vier bronnen die het fundament vormen van deze levenskracht.

Het gaat om een evenwichtige balans tussen fysieke, mentale, sociaal-emotionele en spirituele welzijn. Door bewuste stappen te nemen om deze gebieden te verzorgen en te versterken, ga je veranderingen opmerken.

Sonja uit het voorbeeld voelde snel het effect wanneer alle vier de bronnen aandacht krijgen. Haar energie nam toe, ze voelde zich veerkrachtiger en haar leven kreeg weer betekenis. Vitaliteit werd voor Sonja een levensstijl waarin ze zich levendiger en vervuld voelde.

Fysieke vitaliteit, de eerste bron, is de basis van ons welzijn. Het omvat beweging, uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en het vermogen van ons lichaam om te herstellen.

Als we fysiek sterk en gezond zijn, voelen we ons in staat om uitdagingen aan te gaan en vol energie te leven. Door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen, versterken we onze fysieke vitaliteit en vergroten we onze veerkracht.

Fysieke Vitaliteit

Naast het fysieke aspect is mentale vitaliteit van essentieel belang. Onze mentale gesteldheid beïnvloedt hoe we omgaan met stress, onze aandacht kunnen richten, ons zelfvertrouwen en onze persoonlijke ontwikkeling.

Het vermogen om spanning te reguleren en met tegenslagen om te gaan, maakt dat we stevig in onze schoenen staan. Door zelfreflectie, het stellen van realistische doelen en het actief werken aan onze persoonlijke groei, versterken we onze mentale vitaliteit en vergroten we ons vermogen om veerkrachtig en veerkrachtig te zijn.

Mentale Vitaliteit

Sociaal-emotionele vitaliteit is de derde bron die bijdraagt aan onze algehele levenskracht. Het gaat om onze verbondenheid met anderen, onze capaciteit om positief samen te werken, conflicten effectief te hanteren en inzicht te hebben in de behoeften en gevoelens van anderen.

Sociale relaties en een gevoel van gemeenschap zijn essentieel voor ons welzijn en ons vermogen om veerkrachtig te blijven. Door actief te luisteren, empathie te tonen, assertief te zijn en positieve relaties op te bouwen, vergroten we onze sociaal-emotionele vitaliteit en versterken we de onderlinge verbondenheid.

Sociaal-Emotionele Vitaliteit

Ten slotte is er de spirituele vitaliteit, de bron die ons innerlijke kompas vormt en ons richting geeft in het leven. Spirituele vitaliteit gaat over het vinden van zingeving, het stellen van doelen die in lijn zijn met onze persoonlijke waarden en overtuigingen, en het voeden van onze motivatie.

Door bewust tijd te nemen voor zelfreflectie, meditatie of andere vormen van spirituele beoefening, kunnen we onze spirituele vitaliteit vergroten. Het stellen van doelen die in lijn zijn met onze diepste waarden en het nastreven van een betekenisvolle purpose geeft ons leven betekenis en vervulling. Het versterkt onze veerkracht en draagt bij aan een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid.

Spirituele Vitaliteit

 
Vitaliteit door Balans

Het is belangrijk op te merken dat deze vier bronnen van vitaliteit nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Een verstoring in één gebied kan een negatieve impact hebben op de andere bronnen. Daarom is het zo cruciaal om te streven naar een evenwichtige balans tussen deze bronnen.

Vitaliteit gaat verder dan alleen de afwezigheid van ziekte; het is een actieve staat van welzijn en levenskracht die we kunnen cultiveren. Het vraagt om bewuste keuzes en investeringen in onszelf. Het is een proces van zelfzorg, zelfreflectie en persoonlijke groei.

Vitaliteit betekent ook dat we leren luisteren naar de signalen van ons lichaam, onze geest en onze emoties. Het gaat erom aandacht te besteden aan onze behoeften en grenzen, en tijd en ruimte te creëren voor zelfzorg en herstel. Het betekent ook dat we actief werken aan het versterken van onze veerkracht en het ontwikkelen van copingmechanismen om met uitdagingen om te gaan.

Wanneer we vitaliteit omarmen, creëren we een solide basis voor een leven dat vervuld is van energie, veerkracht en betekenis. Het stelt ons in staat om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu, om te genieten van de kleine momenten en om onze dromen na te streven.

Laten we daarom streven naar een evenwichtige balans tussen onze fysieke, mentale, sociaal-emotionele en spirituele bronnen van vitaliteit. Laten we investeren in onze gezondheid, ons zelfvertrouwen, onze relaties en onze innerlijke groei. Door dit te doen, kunnen we een leven vol vitaliteit leiden en onze levenskracht ten volle benutten.

Vrouwen Cirkel Bijeenkomsten – Doe mee met een avond vol verbinding, beweging en zusterschap.

Sistership Circle Capelle ad IJssel

Over mij

Trainer Bianca MeijsenBianca Meijsen

Omdat jij je niet nog een burn-out kan veroorloven neem ik je mee in mijn eigen ervaringen over de Mama Burn-out, Werk-Privé Balans en Terugval voorkomen vanuit mijn specialisatie in stress- en burn-out klachten met bijna 25 jaar ervaring als coach, therapeut en trainer in persoonlijke ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Moeten loslaten

Moeten loslaten

Zullen we het 'moeten', en het gevoel daarbij, achterlaten in 2020? Vervang per direct ‘moeten’ door ‘willen’, ‘kunnen’ of ‘mogen’, zodra je jezelf...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 10 stappen jouw droomleven na een burn-out

Meld je hier aan

Voor het gratis kennismaking eboek inclusief;
- gratis dagboek
- gratis coaching call
- gratis 21 dagen challenge
- korting op aankoop mijn boek

... en ontvang daarnaast mijn FemMail met tips, adviezen, oefeningen, aanbiedingen, activiteiten en overige updates.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Bestel hier mijn boek

Bestel hier mijn boek

In 10 stappen jouw droomleven na een burnout 
Leef vanuit je hart met meer balans en rust in je hoofd

 

Vul hieronder je gegevens in

en je ontvangt per email de bevestiging en overige informatie.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online Ont-moet-ing

Hoi hoi!

Zal ik je via mijn Miracle Mail op de hoogte houden?

Ik informeer je over - het laatste nieuws, blogs, video's, - speciale aanbiedingen, acties - en veel meer.

Je hebt je met succes ingeschreven!