Home » Blog » Burnout terugval voorkomen » Emoties die niet van jou zijn
Emoties die niet van jou zijn

Emoties die niet van jou zijn

door | 2 dec, 2022 | Burnout terugval voorkomen

Vooral met deze feestdagen voor de deur snap je er soms helemaal niets van. Het ene moment lijkt alles lekker te gaan en het volgende moment vliegen de emoties je naar de keel. Soms zijn de emoties die je voelt niet van jezelf, maar van de ander. Wist je dat?

Ervaren van ongewenste emoties van jezelf kan al stress verhogend werken, kun je nagaan wat een stress je ervaart wanneer je emoties voelt die van een ander zijn! Juist tijdens feestdagen lijken die nog meer aanwezig.

Wanneer je dit herkent, is het goed mogelijk dat je een hoogsensitief persoon bent. Waarschijnlijk was je dit al voor de burn-out. Stress versterkt echter wel je gevoeligheid waardoor het je nu nog meer opvalt.

We pikken allemaal stemmingen van de ander op, bewust of onbewust. Denk maar aan dat feestje waar je zin in hebt en als je daar aankomt, voel je dat de sfeer alles behalve gezellig is.

Overdreven of Hooggevoelig

Die emoties die je oppikt, kunnen zijn van mensen in je directe omgeving zoals tijdens zo’n feest.

Je kunt het ook waarnemen omdat een grotere groep mensen dezelfde gevoelens ervaren, zoals bijvoorbeeld de angst en onrust tijdens de beginperiode van de corona maatregelen.   

De intensiteit is afhankelijk van de mate waarop ons lichaam diezelfde sensaties herkennen en ervaren. Toch kunnen de emoties zo hoog oplopen zo vlak voor en/of tijdens deze feestdagen, dat je heftiger reageert dan je bedoelt. Het overvalt je.

Emoties die niet van jou zijn

Het effect van al die gevoelens kunnen zo overweldigend zijn dat het direct invloed heeft op ons functioneren, waardoor we bijvoorbeeld ons niet (meer) kunnen concentreren of rustig te blijven. Dit geldt natuurlijk niet alleen tijdens de feestdagen. Hoe ga je daar mee om?

Regelmatig kreeg ik de opmerking ‘stel je niet zo aan’, wanneer ik weer eens heftiger reageerde dan bedoelt. Ik had ook vaak geen idee waarom ik me opeens voelde zoals ik me voelde. Achteraf gezien pikte ik veel meer op dan ik me toen bewust van was.

Er zijn ondertussen diverse tips en adviezen te vinden op internet hoe om te gaan met deze hooggevoeligheid. Wat voor een ander werkt, werkt misschien helmaal niet voor jou. Het kan het gevoel geven dat je faalt of iets fout doet. Herkenbaar?

Ondertussen heb ik zo mijn manieren gevonden om met deze prikkels om te gaan. Deze zal ik in de volgende blog met je delen, maar eerst een vraag aan jou:

Welke tip was voor jou wel of juist niet effectief?

Meer dan Mama Community

Deel jouw ervaring in de gratis en besloten Meer dan Mama Community.

Wanneer je zelf geen tip hebt, is er vast iemand anders die een tip heeft voor jou die jij weer kan uitproberen.

​Sinds 19 augustus 2022 (op mijn geboortedag) heb ik de Meer dan Mama Community gelanceerd op Facebook waarvoor ik je van harte uitnodig.

Hierin delen vrouwen hun eigen ervaringen en uitdagingen, waaronder over deze hooggevoeligheid.

Ben je benieuwd? Wees welkom! Ga naar http://meerdanmamacommunity.nl.  Beantwoord de 3 vragen en ik laat je zo snel mogelijk toe.

​Deel jouw ervaringen met gelijkgestemden over je hooggevoeligheid, angst voor terugval in de burn-out, je zoektocht naar balans en/of het communiseren van jouw grenzen.

Samen sta je sterker dan alleen! Vrouwen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze te lang sterk zijn geweest. Zie ik je op in de Meer dan Mama Community op Facebook?

Over mij

Trainer Bianca MeijsenBianca Meijsen

Omdat jij je niet nog een burn-out kan veroorloven neem ik je mee in mijn eigen ervaringen over de Mama Burn-out, Werk-Privé Balans en Terugval voorkomen vanuit mijn specialisatie in stress- en burn-out klachten met bijna 25 jaar ervaring als coach, therapeut en trainer in persoonlijke ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 10 stappen jouw droomleven na een burn-out

Meld je hier aan

Voor het gratis kennismaking eboek inclusief;
- gratis dagboek
- gratis coaching call
- gratis 21 dagen challenge
- korting op aankoop mijn boek

... en ontvang daarnaast mijn FemMail met tips, adviezen, oefeningen, aanbiedingen, activiteiten en overige updates.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Bestel hier mijn boek

Bestel hier mijn boek

In 10 stappen jouw droomleven na een burnout 
Leef vanuit je hart met meer balans en rust in je hoofd

 

Vul hieronder je gegevens in

en je ontvangt per email de bevestiging en overige informatie.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online Ont-moet-ing

Hoi hoi!

Zal ik je via mijn Miracle Mail op de hoogte houden?

Ik informeer je over - het laatste nieuws, blogs, video's, - speciale aanbiedingen, acties - en veel meer.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin