Home » Blog » Burnout terugval voorkomen » Mama Burnout

Mama Burnout

door | 21 mrt, 2020 | Burnout terugval voorkomen

Het was 2014 en ik dacht; “Dat zou mij toch niet meer overkomen?!”. Hier zat ik dan als 44 jaar jonge moeder met klachten die mij iets te veel deden herinneren aan mijn burn-out in 1999. Was dit dan een Mama Burnout?

Dolgelukkig

Het jaar daarvoor had ik mijn man leren kennen. Mijn bedrijf was succesvol in het begeleiden van ambitieuze missiegedreven vrouwen middels coachingen, trainingen en lezingen in binnen- en buitenland en ik had een volle agenda. Mijn geluk kon niet op toen deze prins ineens in mijn leven was verschenen. Toen ik ook nog zwanger bleek waren we dolgelukkig.

Natuurlijk ging ik, net als zo veel moeders, gewoon weer werken. Er was echter meer veranderd dan ik me van te voren had kunnen inbeelden. Als jonge moeder met een eigen bedrijf en een nieuwe relatie was het zoeken naar de balans tussen mijn ambitie en zorg voor mijn gezin.

Binnen het eerste jaar ontstonden er allerlei klachten die mij iets te bekend voorkwamen uit mijn burnout ervaring in 1999. Wat was hier aan de hand?

Diverse klachten

Ik had mijn ervaringen maar hoe was dat nou bij andere moeders. Ik ben dat gaan onderzoeken en kwam al snel tot de conclusie dat de impact van het krijgen van een kind, zwaar wordt onderschat en de capaciteit van een moeder enorm overschat. “Het hoort er toch gewoon bij” was de meest gehoorde uitspraak tijdens dit onderzoek.

Het is normaal om:

  • ‘s nachts geen oog dicht te doen terwijl er al lang geen nachtvoeding meer nodig is?
  • niet meer te kunnen bedenken wat belangrijk of prioriteit is?
  • geen energie meer over te hebben voor je partner?
  • bij de kleinste dingen vol in de emotie te schieten?
  • niets meer te kunnen onthouden?
  • gevoelens te ervaren die veel lijken op depressiviteit?
  • geleefd te worden en lichamelijk, emotioneel en mentaal achteruit te gaan?
  • regelmatig verkouden te zijn?
  • niet eens meer te weten wat je 5 minuten geleden gedaan had of ging doen?

Zo kan ik nog meer klachten van moeders opnoemen die ze als ‘normaal’ zijn gaan bestempelen. Natuurlijk gaat het hierbij om de nuances en gradaties in de diversiteit van moeders en hun ervaringen.

Burnout terugval voorkomen

Zelf ben ik er niet trots op dat mijn 40+ lichaam toch echt meer tijd nodig had om te herstellen dan menig 20+ moeder in mijn onderzoek. Gelukkig had ik al de nodige ervaring met dit soort klachten en een toolbox aan mogelijkheden om te herstellen. Maar dan nog had ook ik andere mensen nodig, waar mijn brein en/of mijn lijf het lieten afweten.

Het heeft me echter weer doen inzien hoe wij vrouwen onze eigen capaciteit ook vaak overschatten en oprecht vinden dat we het maar allemaal moeten aankunnen. Uit mijn onderzoek, op zowel wetenschappelijk, psychologisch, medisch, spiritueel als energetisch niveau, heeft wel doen uitwijzen dat er meer kapot gaat dan ons lief is.

Veel moeders vallen misschien niet in de eerste paar jaar uit, maar dan alsnog jaren later tijdens de puberteit van hun kind of wanneer ze zelf in de overgang gaan. En als ik dan een uitgebreide anamnese afneem hoor weer steevast: “Ja, maar dat heb ik al jaren! Dat hoort er toch gewoon bij?!” Niet dus!

Wanneer kreeg jij de burnout?

Hoe heb jij die periode net na de geboorte van je kind(eren) ervaren? Sta je er achteraf bekeken nog steeds zo in als toen? Zou je weer dezelfde keuzes maken?

Reageer hieronder en deel jouw ervaring met andere moeders.

Over mij

Trainer Bianca MeijsenBianca Meijsen

Omdat jij je niet nog een burn-out kan veroorloven neem ik je mee in mijn eigen ervaringen over de Mama Burn-out, Werk-Privé Balans en Terugval voorkomen vanuit mijn specialisatie in stress- en burn-out klachten met bijna 25 jaar ervaring als coach, therapeut en trainer in persoonlijke ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 10 stappen jouw droomleven na een burn-out

Meld je hier aan

Voor het gratis kennismaking eboek inclusief;
- gratis dagboek
- gratis coaching call
- gratis 21 dagen challenge
- korting op aankoop mijn boek

... en ontvang daarnaast mijn FemMail met tips, adviezen, oefeningen, aanbiedingen, activiteiten en overige updates.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Bestel hier mijn boek

Bestel hier mijn boek

In 10 stappen jouw droomleven na een burnout 
Leef vanuit je hart met meer balans en rust in je hoofd

 

Vul hieronder je gegevens in

en je ontvangt per email de bevestiging en overige informatie.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online Ont-moet-ing

Hoi hoi!

Zal ik je via mijn Miracle Mail op de hoogte houden?

Ik informeer je over - het laatste nieuws, blogs, video's, - speciale aanbiedingen, acties - en veel meer.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin