Home » Blog » Balans Werk-Privé » Als moeder ben je precies goed genoeg

Als moeder ben je precies goed genoeg

door | 24 apr, 2020 | Balans Werk-Privé

Als moeder twijfel je regelmatig aan jouw kwaliteiten. 

Of je het wel goed genoeg doet. Tenminste dat is wat ik vaak te horen krijg. Je krijgt geen handleiding bij de bevalling en mag alles uitproberen tijdens de opvoeding. Wanneer je dan terug denkt aan jouw eigen jeugd en hoe je het anders had gewild, zeg je misschien “Ik ga dat anders doen bij mijn kinderen!”. Bijzonder blijft het wanneer je dan vervolgens jezelf dingen hoot zeggen als een echo van je eigen ouders. Irritant!

Ondertussen loop ik al een halve eeuw rond op deze aarde en realiseer ik me dat je als ouder het precies goed doet. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen en die laat ik in dit bericht even buiten beschouwing. Waar ik het over heb is dat je alles naar beste kunnen doet. Jij hebt jouw opvoeding en die heeft impact op jou. Je kind heeft ook zo haar of zijn eigen ervaringen die bijna nooit precies hetzelfde zijn als die van jou over hetzelfde moment.

Ouders zijn precies goed zoals ze zijn voor jou.

Net zoals jij precies goed bent voor jouw kind. Jouw ouders hebben bijgedragen aan de vorming tot wie je nu bent en de keuzes die jij daardoor gemaakt hebt. JIJ maakt elke dag keuzes op basis van jouw ervaringen, gedachten, overtuigingen, gevoelens, etc. Dat doet ook jouw eigen kind.

Het verhaal van een succesvolle zakenman.

Anthony Robbins is vooral bekend vanuit zijn NLP achtergrond. Hij vertelde ooit het verhaal van een succesvolle zakenman. Er werd een interview bij hem afgenomen omdat hij zeer gelukkig was met vrouw en kinderen, een succesvolle business, gezond en vrolijk door het leven liep. De interviewer wilde zijn geheim wel eens weten. Op de vraag: ‘Hoe komt het dat u zo succesvol bent?’, antwoordde de succesvolle zakenman met: ‘Dat is toch logisch met zo’n vader’. Nieuwsgierig als een journalist ging deze interviewer op zoek naar de achtergrond van deze man en vond zijn enige broer in de gevangenis. Deze stelde hij de vraag: ‘Hoe komt het dat u zo onsuccesvol bent?’, antwoordde de broer met: ‘Dat is toch logisch met zo’n vader’. De vader bleek alcoholist met een kwade dronk. Beide broers hadden dezelfde achtergrond maar kozen een ander pad. 

Wanneer een kind tegen zijn ouders klaagt.

Bert Hellinger is bekend van zijn Systemisch Werk, beter bekend als Familie Opstellingen. – Wanneer een kind tegen zijn ouders klaagt: ‘Wat je me gegeven hebt, was niet goed genoeg of was niet het goede’ dan komt het kind niet van zijn ouders los. Als het kind haar ouders neemt zoals ze zijn, dus ook de goede dingen die de ouders gegeven hebben, dan kan het kind haar eigen leven leven. Doet ze dat niet dan blijft ze gebonden en afhankelijk van haar ouders. Je ouders nemen zoals ze zijn heeft een vreemd effect: het brengt scheiding teweeg. Het is niet iets dat je tegen de ouders doet, maar iets dat de relatie met hen voltooit en afrondt. Je ouder nemen zoals ze zijn betekent: ‘Ik neem wat je me gegeven hebt, het is veel en het is genoeg. Wat ik nog meer nodig heb, daar zorg ik zelf voor en laat jullie nu in vrede achter. Het betekent: Ik neem wat me gegeven is en, hoewel ik mijn ouders ouderlijk huis niet alleen fysiek maar ook emotioneel en psychisch verlaat, zijn mijn ouders en ik gelijkwaardig’. (Uit De verborgen dynamiek van familieverbanden)

De ‘schuld’ is van jouw ouders.

Gekscherend heb ik wel eens gezegd dat ik al een spaarrekening heb aangemaakt voor mijn dochter zodra zij therapie nodig heeft. Het is bijna onmogelijk om ongeschonden op te groeien. Gelukkig maar. Het is de pijn die zorgt dat je op zoek gaat naar oplossingen. Het is de onvrede die zorgt dat je wilt veranderen.

Zoals ook het voorbeeld van Anthony Robbins aangeeft, is het mogelijk dat je zegt dat jouw burnout door jouw opvoeding komt en het de ‘schuld’ is van jouw ouders. Of je zegt dat het feit dat je herstelt bent van de burnout en nu het leven gaat vormen zoals jij dat wilt, door jouw opvoeding komt en het dus de zegen is van jouw ouders. Daardoor ben je ook precis het juiste voorbeeld voor jouw kind over hoe je het leven weer ten volle kan leven na een heftige periode.

Op welke manier heb jij jouw keuzes veranderd zodat jij het leven leeft wat je wilt? Op welke manier hebben jouw keuzes impact gehad op de manier waarop jouw kind nu in het leven staat? Laat hieronder jouw visie achter of stel een vraag. Ik reageer zodra ik kan.

 

Over mij

Trainer Bianca MeijsenBianca Meijsen

Omdat jij je niet nog een burn-out kan veroorloven neem ik je mee in mijn eigen ervaringen over de Mama Burn-out, Werk-Privé Balans en Terugval voorkomen vanuit mijn specialisatie in stress- en burn-out klachten met bijna 25 jaar ervaring als coach, therapeut en trainer in persoonlijke ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Verschilmaker

Verschilmaker

Vandaag precies 8 jaar geleden stond ik voor 200 vrouwen en deed ik wat ik het liefste doe; Vrouwen inspireren en stimuleren het beste uit zichzelf...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 10 stappen jouw droomleven na een burn-out

Meld je hier aan

Voor het gratis kennismaking eboek inclusief;
- gratis dagboek
- gratis coaching call
- gratis 21 dagen challenge
- korting op aankoop mijn boek

... en ontvang daarnaast mijn FemMail met tips, adviezen, oefeningen, aanbiedingen, activiteiten en overige updates.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Bestel hier mijn boek

Bestel hier mijn boek

In 10 stappen jouw droomleven na een burnout 
Leef vanuit je hart met meer balans en rust in je hoofd

 

Vul hieronder je gegevens in

en je ontvangt per email de bevestiging en overige informatie.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online Ont-moet-ing

Hoi hoi!

Zal ik je via mijn Miracle Mail op de hoogte houden?

Ik informeer je over - het laatste nieuws, blogs, video's, - speciale aanbiedingen, acties - en veel meer.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin